Helaas

Helaas, momenteel hebben wij een storing in ons systeem. Probeer het later nog eens of neem contact met ons op.

 

Meestgestelde vragen voor Dirksland, Herkingen en Melissant

29 april 2021


De meestgestelde vragen over glasvezel op een rij!

Kan iedereen in Dirksland, Herkingen en Melissant een glasvezelabonnement afsluiten?
Iedereen die in Dirksland, Herkingen en Melissant woont, komt in aanmerking voor glasvezel. Aanmelden kan door vóór 14 juli 2021 een abonnement af te sluiten bij 1 van de 5 telecomaanbieders (Caiway, Delta, Helden Van Nu, Kliksafe of Online.nl).

Moeten inwoners een toeslag betalen om glasvezel te krijgen?
Indien je glasvezel wilt, hoef je alleen een abonnement af te sluiten bij een telecomaanbieder voor internet, telefonie en/of televisie. Daarnaast hoef je géén toeslag (vastrechtvergoeding) te betalen.

Wat is het voordeel van glasvezel?
Het grootste voordeel van glasvezel is dat het supersnel is. Je deelt het netwerk of glasvezel niet met anderen in je omgeving, zoals wel het geval is bij ADSL of coax. Dat betekent dat er nooit overbezetting is van het netwerk, waardoor snelheden lager worden. Ook is glasvezel niet gevoelig voor blikseminslag of inwatering.

Wanneer ga ik betalen voor glasvezel?
Vanaf het moment dat de glasvezelaansluiting is geactiveerd in je woning en je daadwerkelijk gebruik gaat maken van de diensten (internet, televisie, telefoon) ga je betalen voor het glasvezelabonnement.

Met de komst van 5G, is glasvezel dan nog nodig?
Jazeker. Ten eerste heeft 5G glasvezel nodig om haar snelheid te behalen. Daarnaast kan 5G kleinere afstanden afleggen dan 4G. Naar verwachting zal voornamelijk de Randstad in de toekomst veel gebruik kunnen maken van 5G, door de kleinere afstanden. Bovendien is glasvezel uitermate geschikt voor data thuis en 5G vooral om mobiel bereikbaar te blijven als je je woning verlaat.

Moet ik na aanleg van glasvezel mijn tuin repareren?
DELTA Fiber Netwerk legt zo veel als mogelijk aan in openbare grond. Daar waar we door private grond gaan, proberen we zoveel mogelijk de aanleg te realiseren door de kabel met luchtdruk door de grond te schieten. Dit geldt vaak voor de tuinen in dorpen en steden. Indien de aannemer toch moet graven door tuinen, zal hij de tuin weer herstellen.

Ik heb kortgeleden een nieuw abonnement afgesloten, kan ik me dan nu niet aanmelden voor glasvezel?
Een abonnement met een van de telecomaanbieders kun je nu afsluiten, en op een datum in de toekomst in laten gaan. Dit kun je overleggen met de telecomaanbieder. Je betaalt dan ook pas op het moment dat het glasvezelabonnement ingaat.

Heb ik met glasvezel sneller internet dan via koper?
Ja, glasvezel kent hogere snelheden, voor zowel download als upload. Tevens zijn deze snelheden gelijk aan elkaar. Een ander groot voordeel van glasvezel is dat deze draad niet gevoelig is voor bijvoorbeeld weersomstandigheden die de snelheden kunnen beïnvloeden.

Inwoners van het buitengebied betaalden destijds wel een toeslag (vastrechtvergoeding). Waarom?
In de dorpen en steden zijn de afstanden klein en de kosten daardoor relatief laag. Een toeslag of extra bijdrage van de inwoners om de aanleg van glasvezel mogelijk te maken is daar niet nodig. Bij de aanleg van glasvezel in het buitengebied ligt dit anders. Het buitengebied is een uitdaging, met lange afstanden, relatief weinig woningen en veel natuurlijke barrières die ervoor zorgen dat er veel gegraven moet worden. Daardoor zijn de kosten voor de aanleg in het buitengebied drie keer zo hoog als in de dorpen. Om de aanleg van glasvezel daar toch mogelijk te maken, betalen inwoners in het buitengebied de zogenoemde vastrechtvergoeding.

Moet er per plaats 35% behaald worden, of geldt dit voor Dirksland, Herkingen en Melissant samen?
In totaal moet een deelname percentage van 35% behaald worden. Dit wordt niet per plaats afzonderlijk gerekend, maar in totaliteit.

Moet ik een abonnement afsluiten om mee te doen en hoe lang is de looptijd van het abonnement?
Om mee te doen voor het behalen van de 35%, moet er een abonnement worden afgesloten bij een van de telecomaanbieders. Dat is het moment dat jouw inschrijving meetelt. De deadline hiervoor is 14 juli 2021, want dan telt DELTA Fiber Netwerk de inschrijvingen bij elkaar op en weten we of er glasvezel kan worden aangelegd. De looptijd van het abonnement is 1 jaar.

Wat als ik een abonnement afsluit en we halen de 35% niet?
Als de 35% inschrijvingen niet worden gehaald, gaat de aanleg van glasvezel niet door. Op dat moment wordt jouw contract met de telecomaanbieder ontbonden. Het vervalt en er worden dan ook geen abonnementskosten in rekening gebracht.

Op welke termijn wordt glasvezel aangelegd als de 35% wordt behaald?
De deadline voor inschrijven is 14 juli 2021. Hierna maakt de aannemer een planning. Deze planning deelt de aannemer ook met de telecomaanbieders, die met jou in contact staan. Als het moment van oplevering voor jou bekend is, dan kun je hiermee ook je huidige abonnement opzeggen. Je hebt op dat moment voldoende tijd om dit te regelen. We adviseren om als opzegdatum iets na de opleverdatum te plannen, zodat je op die manier altijd een actieve lijn hebt.
De verwachting is dat de aannemer in het vierde kwartaal van 2021 kan beginnen met de werkzaamheden voor de aanleg.

Mijn glasvezelkabel is kapot. Hoe lang duurt de reparatie?
In een glasvezelkabel zit altijd een reservekabel. Is de glasvezel kapot, dan zal er worden overgeschakeld op de reservekabel en heb je nog steeds een goede verbinding. Mochten beide kabels door bijvoorbeeld graafwerkzaamheden beschadigd raken, dan wordt de reparatie snel gedaan. De reparatie gebeurt door de glasvezelkabel in te blazen of te lassen.